CONFERINŢA AFACERI ÎN AGRICULTURĂ | IOAN ONEŢ, DIRECTORUL GENERAL ADJUNCT AL AFIR: "Asigurarea culturilor, animalelor şi plantelor este acum, mai mult ca oricând, în atenţia fermierilor"

V.R.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 14 octombrie 2022

Ioan Oneţ

Ioan Oneţ

Submăsura 17.1 pentru prime de asigurare a culturilor, animalelor şi plantelor este, astăzi, mai mult ca oricând în atenţia fermierilor, conform domnului Ioan Oneţ, directorul general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Domnia sa spune: "Această măsură are ca obiective încurajarea fermierilor să participe la schemele de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producţia agricolă, respectiv stimularea fermierilor să beneficieze de asigurare şi extinderea sferei riscurilor asigurabile de către societăţile de asigurare care în prezent pot afecta semnificativ performanţele exploataţiei agricole. Pentru accesarea acestei submăsuri, solicitanţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii - să fie fermieri activi în momentul în care cer sprijinul pentru şi să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare. Noi, prin această submăsură, acordăm un sprijin public nerambursabil de 70% din valoarea primei de asigurare".

Riscurile care fac obiectul contractului sunt fenomenele climatice nefavorabile: secetă, arşiţă, inundaţii, grindină, diverse infestări ale plantelor şi boli ale animalelor.

Potrivit domnului Ioan Oneţ, din 2019, când s-a deschis submăsura, aceasta a avut o evoluţie pozitivă, şi anume: în 2019 au fost asigurate 423.000 de hectare, iar în 2021 - 1.751.000 de hectare, "ceea ce arată interesul major din partea fermierilor".

I oan Oneţ: "Alocarea iniţială pe 2022 pentru submăsura 17.1 s-a epuizat în mai puţin de o lună"

Sesiunea pe anul curent pentru submăsura 17.1 a fost deschisă luna trecută, conform oficialului AFIR, care menţionează: "Am avut alocat 15.260.000 de euro, sumă care în mai puţin de o lună s-a epuizat, iar datorită acestui fapt am eliminat plafonul de depunere a cererilor de finanţare, astfel că solicitanţii pot depune cereri de finanţare până în data de 16 decembrie, indiferent dacă valoarea totală a solicitărilor depăşeşte plafonul comunicat iniţiat prin anunţul de lansare a sesiunii. Alocarea iniţială de 15,26 milioane de euro a fost suplimentată cu disponibilul rezultat în urma finalizării celei de-a treia sesiuni de depunere, respectiv cu suma de 1.300.000 de euro, existând posibilitatea realocării altor fonduri. Până la data de 12 octombrie au fost depuse 4.065 de cereri de finanţare în valoare de 19,6 milioane de euro. Este un interes firesc, foarte mare, fermierii înţeleg că pot găsi la AFIR sprijinul necesar pentru obţinerea finanţării".

Ioan Oneţ mai spune că, în continuare, în această sesiune pot fi depuse (până la termenul limită) cereri de finanţare aferente sectorului vegetal - pentru poliţele încheiate pentru culturile de toamnă aferente anului 2021 şi pentru culturile de primăvară aferente anului 2022; dar şi cereri aferente sectorului zootehnic, pentru poliţele încheiate în 2022.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb